Covid ambulanta u Domu zdravlja Budva

Od momenta proglašenja pandemije novim covid -19 naša Ustanova , njeni doktori ,medicinski tehničari zajedno sa nemedicinskim osobljem našli su se na prvoj liniji odbrane od novog virusa . Nova situacija nametnula je nove uslove rada koji su dočekani bez straha i spremno. Trudili smo se da nijedan građanin Budve ne ostane uskraćen za zdrvstvenu zaštitu .

Covid ambulanta je počela sa radom u martu 2020 godine nekoliko dana prije pojave prvog slučaja covid -19 pozitivnog pacijenta u Crnoj Gori. Ambulanta je otvorena u prostorijama Turističke ambulante i na taj način su se odvojili  covid pozitivni i covid suspektini pacijenti od necovid pacijenta i osoba koje se trebale neke uslugu u Domu zdrvlja Budva.

Ambulanta radi u dvije smjene a tokom jula 2020 godine na kratko je bila zatvorena kada je Crna Gora bila coron free država , nakon pojave novih slučaja u julu ponovo otvorena i do danas nije zatvarana  . Od decembra 2020 godine do kraja marta 2021 godine radile su dvije covid -19 ambulante zbog povišenog obima posla. U februaru 2021 godine je počela sa radom patronažna služba covid -19 koja je davala terapiju  covid -19 pozitivnim  pacijentima u kućnim uslovima.

Tokom period od marta 2020 do jula 2021 pregledano  je više od 15000 pacijenta , uradjeno preko 7000 rtg snimaka , uradjeno preko 30000 laboratorijskih nalaza , testirano preko 15000 osoba.

U covid ambulanti doktor će vas pregledati , po nalogu ljekara bićete testirani ,biće vam  uradjene laboratorijske analize i po potrebi uradjene neke dijagnosticke procedure. Ljekar će odlučiti jeste li za kućno ili bolničko liječenje. Isto tako ako doneste pozitivan antigenski brzi test ili pcr na covid -19 test ljekar će uraditi trijažu i dati vam upustva za dalje liječenje.

Nakon pregleda ljekara u covid ambulanti biće odlučeno o metodi testiranja  . Brzi antigenski test koji detektuje prisutvo proteina virusa odnosno antigena je neinvazivna metoda uzmanja brisa iz nosa. Test je gotov za 15 minuta, radi se tokom cijelog dana . Drugi test je PCR test ( standardna  metoda za umnožavanje i dokazivanje prisustva specificnog gena odnosno molekule DNK ) na covid -19 koji se radi svaki dan izuzev nedelje u 7:30 h ,rezultat testa se čeka nekoliko sati  .

Građani ako imaju neki simptom bolesti ( visoku tjelesnu temperaturu, kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa , otežano disanje ) potrebno je da se jave u covid ambulantu radi pregleda ili da pozovu broj telefon 069303367 u perodu od 7 do 14 h .

Trenutno radno vrijeme covid -19 ambulante je od 7 do 14 h , radno vrijeme je podložno promjena.