20 Novembra, 2023

Evropska nedjelja testiranja na HIV i hepatitise

🔹Od 20. do 27. novembra 2023. godine u Evropi se obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise. Institut za javno zdravlje Crne Gore se, i ove godine, pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju ove inicijative.
🔹Cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja je podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja veće pristupačnosti testiranja onima koji su u povećanom riziku od ovih infekcija.
🔹Tema ovogodišnje akcije je „Stigma i diskriminacija su prepreke testiranju. Možete pomoći da se to promijeni!“, a cilj je, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja, i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju (integrisano testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i druge polno prenosive infekcije).
🔹U cilju obilježavanja ove akcije, Institut za javno zdravlje Crne Gore, zajedno sa mrežom Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, priprema nedjeljnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise.
🔹Akcija testiranja će se u Institutu za javno zdravlje sprovoditi od 21 i 22 novembra 2023. godine u prostorijama Savjetovališta u Budvi za HIV od 15 h do 18h. Testiranje na HIV, hepatitis B i hepatitis C je besplatno, nije potreban uput, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta.
🔹Evropska nedjelja testiranja na HIV potiče od inicijative „HIV in Europe“ i sprovodi se od 2013. godine, a od 2015. godine je proširena i na hepatitise. Inicijativa obezbjeđuje platformu za razmjenu aktivnosti na polju unapređenja rane dijagnostike i terapije HIV-a i hepatitisa u evropskom regionu.
🔹Evropska nedjelja testiranja je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge), a tokom svake godine u akciji učestvuje nekoliko stotina organizacija iz većine zemalja evropskog regiona.
.