2 Septembra, 2017

Ružičasti oktobar – Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke. Prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti svih 365 dana u godini jer je šansa za izlječenje rano otkrivenih tumora iznad 85%.
Dom zdravlja Podgorica je od januara 2016.godine počeo sa sprovođenjem Nacionalnog skrining programa na rano otkrivanje raka dojke( i raka grlića materice).Skriningom na rano otkrivanje raka dojke obuhvaćene su žene starosti od 50 do 69 godina.

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest ženske populacije .Ukoliko se otkrije na vrijeme rak dojke se uspješno liječi. Ženama oboljelim od ove bolesti u Crnoj Gori dostupni su svi savremeni oblici liječenja i terapijske mogućnosti koje se primjenjuju u svim najrazvijenijim zemljama.

Rizik da od raka dojke oboli u toku života ima svaka osma žena. Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu:nasljedna predispozicija, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje djece ili rađanje djece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. Na neke rizikofaktore se ne može uticati, ali postoje rizikofaktori koji se mogu spriječiti.

Sekundarna prevencija kao najčešći put ranog otkrivanja raka dojke sprovodi se preko nacionalnih skrining programa kojima se može smanjiti smrtnost od raka dojke kod oko 35% žena starosti od 50 do 69 godina. Najčešće korišćena skrining metoda je mamografija.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlJečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Mjesec borbe protiv raka dojke je jedina inicijativa pod kojom cijeli svijet može da se udruži u borbi protiv globalne epidemije raka. Ružičasti oktobar u svijetu se obilježava od 1985. godine, u preko 40 zemalja.