14 Februara, 2024

U budvanskom domu zdravlja otvorena nova mikrobiološka laboratorija vrijedna 300 hiljada eura

Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz je da je zdravstvena zaštita domaćeg stanovništva, ali i turista prioritet Ministarstva zdravlja.

Foto: PR Centar

To je poručio ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, koji je svečano otvorio mikrobiološku laboratoriju, podsjećajući da su osim u Budvi mikrobiološke laboratorije opremljene i u domovima zdravlja u Beranama, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Ulcinju, Baru i Specijalnoj bonici u Brezoviku.

„Zbog ulaganja, koje za ove laboratorije iznosi preko dva miliona eura, u ime Vlade Crne Gore i zdravstvenog sistema zahvaljujem našim prijateljima iz Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori“, rekao je Šimun.

Objasnio je da mikrobiološke laboratorije, kakvu od danas ima dom zdravlja Budva, predstavljaju prvu liniju odbrane u detektovanju novih slučajeva zaraznih bolesti, rezistencije na antibiotike, izbijanja infekcija koje se prenose hranom i vodom, kao i mogućih slučajeva bioterorizma.

„Ovakve laboratorije su i presudan faktor za kontrolu i prevenciju infekcija u zdravstvenim ustanovama, pa se na taj način utiče i na dobre ishode njege pacijenta. Upravo su bolja briga o pacijentima, veća kontrola infekcija i visokokvalitetni rezultati nadzora jedan od glavnih ciljeva koje želimo postići jačanjem mikrobioloških laboratorija u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, poruka je Šimuna.

Cilj Vlade i Ministarstva zdravlja je, kako je istakao, ulaganja u infrastrukturne projekte, opremu, ali i kadrovsko jačanje svih ustanova.

„Zato je danas prilika da kažem i da će budvanski dom zdravlja, nakon završenih tenderskih i zakonskih procedura, ući u projekat modernizacije i adaptacije, a za ovu namjenu biće uloženo oko 1,2 miliona eura“, najavio je Šimun.

Vjeruje da će realizacijom ovog projekta ustanova prerasti u savremenu funkcionalnu organizaciju po blokovima i to specijalističkim, dijagnostičkim i blokom koji će činiti Služba za epidemiologiju i mikrobiološka ordinacija.

„Infrastrukturna ulaganja i nabavku savremene medicinske opreme mora pratiti i kontinuirano planiranje i usavršavnje medicinskog kadra. Nadam se da će sa završetkom najavljenih radova, u ustanovu sa specijalizacije doći još četiri ljekara, i to oftalmolog, pedijatar, radiolog i specijalista interne medicine“, rekao je Šimun.

Smatra da s obzirom na to da je Budva reprezent turističke ponude u ljetnjim mjesecima, a i tokom cijele godine, zdravstvena zaštita domaćeg stanovništva, kao i turista mora biti u vrhu prioriteta donosilaca odluka kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

Foto: PR Centar

Direktor Doma zdravlja u Budvi, Blažo Radoman, kazao je da je nova mikrobiološka laboratorija u savremenom prostoru od 196 kvadrata urađena po svim standardima Evropske unije.

„Naš sljedeći postupak vezano za ovu mikrobiološku laboratoriju biće akreditacija, što znači da će svi nalazi i procedure koje se budu ovdje radile biti vjerodostojne na teritoriji Budve. Ovdje ne stajemo i ubrzo se očekuje kompletna adaptacija prvog sprata Doma zdravlja i dobićemo savremene specijalističke ordinacije“, rekao je Radoman.

 

Poručio je da će za Dom zdravlja Budva, investicija od 1,2 miliona eura biti prva značajnija, koju je u kapitalnom budžetu finansiralo Ministarstvo zdravlja.

U saradnji sa opštinom, Dom zdravlja Budva će, kako je najavio Radoman, dobiti digitalni mamograf i savremeni ultrazvuk.

„To će biti jedini digitalni mamograf na primorju. Imamo podršku od lokalne samouprave i mi smo primjer kako treba da sarađuju lokalna samouprava i domovi zdravlja, jer je primarna zdravstvena zaštita okosnica zdravstvene zaštite. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Budva turistička destinacija, gdje cirkuliše veliki broj ljudi i treba da vodimo računa da stvorimo što kvalitetnije uslove za rad, jer se to reflektuje na bolji kvalitet zdravstvene zaštite“, jasan je Radoman.

PR Centar

Izvor: rtvbudva.me